Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

.

.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΤΣΑΜΠΑ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

1. Κύριε Τσατσαμπά , η κριτική που ασκείτε στη Δημοτική Αρχή είναι πολλές φορές σφοδρότατη . Γιατί ;

Αυτό που κάνω εγώ αλλά και η παράταξη που εκπροσωπώ, είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να δεσμευόμαστε από κανέναν. 'Εχουμε μια δημοτική αρχή που, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, ζημιώνει την πόλη γιατί είτε εξυπηρετεί ατομικά συμφέροντα, είτε είναι αδρανής στα μεγάλα προβλήματα. Αυτό έχουμε χρέος, με την κριτική μας, να το αποκαλύψουμε και να το σταματήσουμε. Θέλω δε, να ξεκαθαρίσω ότι τα σημεία της κριτικής μας, για μας αποτελούν μελλοντικές δεσμεύσεις μιας διαφορετικής διοίκησης με αρχές την εργατικότητα, την πλήρη διαφάνεια και την αποτελεσματική δράση.

2.Έχοντας χρηματίσει στο παρελθόν αντιδήμαρχος σε νευραλγικές θέσεις , η τωρινή Δημοτική Αρχή , τι θα μπορούσε να είχε κάνει και δεν έκανε;

Η ευθύνη κάθε δημοτικής αρχής είναι να κάνει τουλάχιστον δυο βασικά πράγματα. Πρώτον, να έχει πρόγραμμα για την πόλη, να ξέρει δηλαδή τι θέλει να κάνει και δεύτερον, να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια το δημόσιο χρήμα για την υλοποίηση του προγράμματός της. Αυτή η δημοτική αρχή δε διαθέτει κανένα πρόγραμμα και στη διαχείρισή της είναι σπάταλη και αδιαφανής.

Για να γίνω ακομη πιο σαφης θα σας πω τι ακριβώς κάνει αυτή η Δημοτική αρχή: Επειδή δεν έχουν πρόγραμμα για το Δήμο μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο έφεραν μέσω εταιρείας, για ψήφιση, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ναυπλίου!

Όπως καταλαβαίνετε η έλλειψη προγράμματος σημαίνει έλλειψη ιδεών και οράματος για την πόλη μας.

Ως προς τη διαχείρισή της, στα 2.5 χρόνια της θητείας της, έχει κάνει ρουτίνα τις αδικαιολόγητες και παράνομες κατατμίσεις έργων και προμηθειών, με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς εκατομμυρίων ευρώ. Τα απλήρωτα τιμολόγια έφτασαν στα 8.000.000€ ενώ τα χρήματα του ταμείου πλέον με δυσκολία καλύπτουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, έχουν προσλάβει εκατοντάδες συμβασιούχους – ομήρους, με κριτήρια συνήθως της Ρηγίλλης, και σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες του Δήμου. Κανείς πλέον δε γνωρίζει πόσοι εργάζονται στο Δήμο και με ποια σχέση εργασίας. Όσο για την αγωνιστική τους παρέμβαση στα μεγάλα ζητήματα (ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης των στρατοπέδων, η ελλειπής λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου, το καταστροφικά ρυπογόνο εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. στη Χαλυβουργική, η για δυο σχεδόν χρόνια παράνομη λειτουργία λιμανιού στο Σκαραμαγκά), αυτή εξαντλείται σε λήψη φωτογραφιών και έκδοση δελτίων τύπου, για επικοινωνιακή κατανάλωση και μόνο.

3.Αρκετοί ωστόσο αποδίδουν την κριτική σας , σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Πείτε μας , ποιες είναι οι διαφορές σας ως παράταξη σε σχέση με τη Δημοτική Αρχή στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Χαϊδάρι ;

Ηδη από την εμπειρία μας αλλά και από τις επαφές μας με δημότες έχουμε καταλήξει σε προτεραιότητες και προγραμματικές θέσεις, που θα εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο με δημόσιο διάλογο και θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματός μας.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δουλεύουμε είναι:

  • Τα οξυμένα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη, πεζών και οχημάτων
  • Οι αστικές αναπλάσεις του ιστορικού, εμπορικού κέντρου και των συνοικιών
  • Η προστασία και ανάδειξη των περιαστικών χώρων, όπως: η έκταση των στρατοπέδων, η ακτή Σκαραμαγκά, το άλσος Δαφνιού, τα όρη Ποικίλο και Αιγάλεω, ο Βοτανικός Κήπος κ.λ.π.
  • Η εκπαίδευση, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ως ενιαία ενότητα και προτεραιότητα
  • Η ενίσχυση της οικονομικής ζωής της πόλης,με τόνωση της τοπικής αγοράς, διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Η διεύρυνση του κοινωνικού έργου για όλους όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη
  • Οι αστικοί ελεύθεροι χώροι και η αύξηση του πρασίνου μέσα στην πόλη
  • Η εξέλιξη της ήπιας ανάπτυξης για την πόλη, με οδηγό τις σύγχρονες οικολογικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Η οργάνωση της πόλης και η ασφάλεια των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημοσιοποιήσει και υποβάλλει προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στο Σκαραμαγκά, για Πρότυπο Αθλητικό Σχολείο στην έκταση του στρατοπέδου, για δημιουργία φορέα προστασίας και ανάδειξης των περιαστικών χώρων.

Η δημοτική αρχή αντίθετα, αδιαφορώντας για το όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας, αρκείται σε διαχειριστικές – πελατειακές εξυπηρετήσεις ενώ το έργο της είναι εκδηλώσεις αναψυχής με φαγητό, ποτό και χορό, συχνές εκδρομές, λουλούδια μιας χρήσεως αντί για πράσινο και πολλά στολίδια στις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή άρτος και θεάματα. Το μόνο που τελικά γίνεται και με πολύ αργούς ρυθμούς, είναι τα ήδη προχωρημένα έργα της δικής μας διοίκησης.

4. Ποιά ήταν η " παρακαταθήκη" που άφησε στην πόλη ο πρώην Δήμαρχος , Κυριάκος Ντηνιακός;

Το έργο του Κυριάκου Ντηνιακού όσο κυλάει ο χρόνος αποκτά και μεγαλύτερη αξία. Αυτό πιστεύω είναι και ο ορισμός του σπουδαίου έργου. ΄Εργα όπως το Παλατάκι, το Αθλητικό Κέντρο, το Κολυμβητήριο, η ανάπλαση στο Δαφνί, οι μικρές και μεγάλες πλατείες, το νέο Δημαρχείο, το κτίριο Γύζη με τον περιβάλλοντα χώρο του, το πάρκο των 65 στρεμμάτων, η ήπια ανάπτυξη κ.α., έδωσαν ιδιαίτερη φυσιογνωμία και αξία στην πόλη, την αναβάθμισαν, την ανέδειξαν και την έκαναν να ξεχωρίζει στα δυτικά προάστια και όχι μόνο.

Πέρα όμως από το έργο υπάρχει και το άυλο μέρος, που ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Είναι το ήθος και το ύφος στην άσκηση της δημοτικής εξουσίας, είναι η αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση του κοινωνικού συμφέροντος, είναι η πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Και να μη ξεχνάμε ότι παρέδωσε στη σημερινή δημοτική αρχή έναν οικονομικά εύρωστο δήμο με 3.500.000€ στο ταμείο και 15 έργα σε εξέλιξη. Και όμως, μια τέτοια παρακαταθήκη η σημερινή δημοτική αρχή τη χαρακτηρίζει «κακή κληρονομιά», προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα και ξεπερνώντας κάθε όριο μικροψυχίας και κομματικής σκοπιμότητας.

5. Σ΄ ένα χρόνο θα έχουμε Δημοτικές Εκλογές .Θα διεκδικήσετε εκ νέου το χρίσμα ;

Είναι γνωστό ότι η πολιτική μου έκφραση είναι ο χώρος των ιδεών του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα ως μέλος της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου με Δήμαρχο τον Κυριάκο Ντηνιακό αλλά και ως επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ» στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπάθησα και προσπαθώ να συμβάλλω θετικά στην πόλη που γεννήθηκα και ζω με την οικογένειά μου.

Η εκ νέου υποστήριξή μου από το ΠΑΣΟΚ ως υποψηφίου δημάρχου, θα είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και μια στέρεη βάση η οποία μαζί με άλλες θετικές κοινωνικές δυνάμεις θα διαμορφώσουν ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα κλείσει τη σημερινή, κυριολεκτικά κενή παρένθεση για το Δήμο. Εδώ, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, θέλω να γίνει γνωστό προς όλες τις κατευθύνσεις, οτι για μας το συμφέρον της πόλης και των δημοτών είναι αδιαπραγμάτευτα, πάνω από οποιοδήποτε κομματικό αλλά και ιδιωτικό συμφέρον.

6. Στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις - δημοτικές - οι τοπικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στο Χαϊδάρι κατήλθαν διασπασμένες. Για ορισμένους ήταν και η βασική αιτία για να κερδηθεί ο Δήμος από τον κ. Μαραβέλια. Κατά την άποψή σας ποιοι είναι οι λόγοι ;

Για να βλέπεις την αλήθεια δε χρειάζεται παρά να σκέφτεσαι απλά, ψύχραιμα και δίκαια.΄Οταν υποχωρεί το βασικό πολιτικό κριτήριο, που πρέπει να είναι η συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη θετικού κοινωνικού έργου, επικρατούν τα προσωπικά, οι ανταγωνισμοί και οι εγωισμοί. Αυτά όμως ξέρετε δε συγχωρούνται από τους απλούς ανθρώπους και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσους πιστεύουν αγνά σε ένα πολιτικό χώρο, που ιδεολογικά βάζει μπροστά το συλλογικό συμφέρον.
Ωστόσο, το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα του 2006 και η πλήρης απογοήτευση από την τωρινή δημοτική αρχή δείχνουν, ότι η τοπική μας κοινωνία είναι έτοιμη να μας εμπιστευθεί, φτανει όλοι να δείξουμε την ωριμότητα και την υπευθυνότητα, που επιβάλλει το συμφέρον της πόλης.

7.Τι πρέπει να γίνει ώστε στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 να μην επαναληφθεί το ίδιο ;

Η αρνητική πορεία της πόλης με τη σημερινή δημοτική αρχή δεν επιτρέπει επαναλλήψεις σφαλμάτων. Υπάρχει πολλή δουλειά για όλους και όσοι θέλουν να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια για το καλό της πόλης είναι η ώρα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα. Αρκεί να κατανοήσουμε όλοι ότι δε διεκδικούμε τίποτα περισσότερο, από το να υπηρετήσουμε αυτή τη προσπάθεια.

8. Προσωπικά εσείς τι προτίθεσθε να πράξετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ενότητα στον κομματικό αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο είναι μόνιμη επιδίωξή μου. Δε λέμε πως τα ξέρουμε όλα. Με όσες περισσότερες δυνάμεις ενώσουμε τη σκέψη και τη δράση μας, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα πετύχουμε για τη γειτονιά μας, για την πόλη μας, για την καθημερινότητά μας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει συμμαχίες ευκαιρίας με στόχο κάποιες «καρέκλες», αλλά ειλικρινείς σχέσεις και συνεργασίες για να πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί για το Χαϊδάρι, τη πόλη που ζούμε και αγαπάμε, ένα νέο δημιουργικό άλμα προς τα εμπρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: